Messuilua 2015

messut2

Kokonaisturvallisuusmessut 4–6.9.2015

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettiin Kokonaisturvallisuus 2015 –suurtapahtuma, johon myös TAMKin bioanalytiikan opiskelijat osallistuivat. Tapahtumaa olivat järjestämässä mm. viranomaiset, turvallisuusalan yritykset ja monet järjestöt. TAMKin bioanalytiikan messupiste oli Tieto & Taito -kehällä, jolla oli monia toiminnallisia pisteitä. Osastoamme oli toteuttamassa joukko 12BIO:n ja 13BIO:n opiskelijoita.

TAMKin bioanalytiikan pisteellä tehtiin messuvieraille ilmaisia hemoglobiinimittauksia ja PEF-mittauksia. Hemoglobiinia mitattiin kahdella pikamittarilla. Olimme saaneet hemoglobiinin mittauskyvettejä ja PEF-suukappaleita lahjoituksena 1000 kpl.

Messuilla oltiin kolmena eri päivänä ja jokaiselle päivälle oli osin eri opiskelijat. Ennen messuja osa opiskelijoista keräsivät tarvittavat välineet koululta ja kuljettivat ne messupaikalle. Pisteessä tarvittiin mm. suojakäsineitä, vanulappuja, lansetteja, puhdistusainetta, laastareita, mittauskyvettejä, Hb-mittareita sekä PEF-mittari ja siihen kertakäyttöisiä suukappaleita. Lisäksi tarvittiin jatkojohtoja, roska-astioita ja esittelykyltti/ koulutusohjelman roll-up. Huomasimme, että tällaisen tapahtuman järjestämiseen tarvitaan yllättävän paljon erilaisia välineitä. Meillä oli kaikkea pääosin riittävästi, vain jotain tarvikkeita opettajat toivat viikonlopun aikana lisää.

Asiakkaita kävi runsaasti ja mittaukset sujuivat hyvin. Monet messukävijät olivat tyytyväisiä, kun tällaista palvelua oli tarjolla. Joillakin oli kulunut pitkiäkin aikoja edellisistä mittauksista. Perjantaina messuvieraiden joukossa oli paljon yläasteikäisiä nuoria, joista osa tuli rohkeasti mittauttamaan terveyttään. Moni puhalsi ensimäistä kertaa PEF-mittariin. Suurin osa asiakkaista oli kuitenkin työikäisiä tai vanhempia.

Asiakkaat olivat hyväntuulisia ja monet olivat kiinnostuneita kuulemaan koulutusohjelmastamme. Saimme myös selittää monille, mitä hemoglobiini tarkoittaa ja mitä PEF-puhalluksissa mitataan. Päivän aikana ihopistonäytteenotto ja Hb-viitearvot tulivat hyvin tutuiksi ja PEF-viitearvot alkoivat myös muistua mieleen. PEF-viitearvoista olisi voinut olla mukana värillinen tuloste, jolloin arvojen katsominen olisi ollut helpompaa. Hb-pikamittareita olisi voinut olla kolmaskin, jolloin odottelua olisi tullut vähemmän. Seuraavaan tapahtumaan kannattaisi varautua myös tyylikkäämmillä ja suuremmilla kylteillä.

Messut olivat piristävä tapahtuma kouluarkeen. Vaikka päivät olivat pitkiä, ne eivät tuntuneet raskailta. Meitä oli kunakin päivänä 5–7 opiskelijaa paikalla, joten välillä oli aikaa kierrellä messualueella ja tutustua näyttelyihin. Kaiken kaikkiaan messujen järjestäminen oli hieno ja monille uusi kokemus.

Kirjoittaja: Outi 13BIO

Vastaa